Forbrugerinformation

3. februar 2023

Nedenfor kan du downloade 'Forbrugerinformation - januar 2023'

Forbrugerinformation januar 2023

Varmeåret 2022: 1. januar 2022 - 31. december 2022
De voldsomme prisstigninger på gas, olie og el har også tvunget Farum Fjernvarme til at tilpasse varmepriserne, hvorfor der blev varslet prisstigninger i løbet af 2022.

Den variable afregningspris blev ændret tre gange i løbet af varmeåret og dette for at sikre, at prisen afspejlede omkostningerne til brændslerne:

  • 1. januar - 31. marts:              612,50 kr. / MWh inkl. moms
  • 1. april    - 30. april:              1.055,00 kr. / MWh inkl. moms
  • 1. maj     - 31. december:     1.821,25 kr. / MWh Inkl. moms

Ovenstående vil give en gennemsnitlig pris på 1.455,21 kr. inkl. moms / MWh for hele årets forbrug. Gennemsnitsprisen har været anvendt i forbindelse med aconto-opkrævningerne gennem hele 2022 og er derfor også anvendt i forbindelse med årsopgørelsen.

Farum Fjernvarme er underlagt ”hvile-i-sig-selv-princippet” som betyder, at indtægter og omkostninger skal balancere over året, og hvis der opstår et underskud i 2022, skal dette opkræves i 2023, ligesom et overskud der er opstået, skal tilbagebetales året efter.

2022 har været udfordrende på grund af de svingende brændselspriser og har derfor krævet justeringer som tidligere varslet. De varslede justeringer har desværre ikke været nok, hvorfor 2022 ender med et stort underskud. For at holde dette underskud nede, og dermed holde 2023-priserne nede, blev det besluttet at afregne årsopgørelsen til den ovenfor nævnte gennemsnitspris, da det er disse oplysninger, der har været tilgængelige på E|Forsyning. Der er stadig mange forbrugere, der får penge tilbage som følge af et lavere forbrug - jf. sidste afsnit under punktet ’Varmeproduktion’.

Hvis årsopgørelsen blev afregnet til de anmeldte priser, ville forbrugere få flere penge tilbage for 2022, men til gengæld ville prisen for 2023 være højere end varslet.

Varmeproduktionen

Gennem 2022 producerede vi varme på henholdsvis varmepumpen i Vassingerød Energipark og dette suppleret med egne gas- og oliebaserede centraler i Farum. Varmepumpeanlægget er begyndt at køre mere stabilt, om end det stadig kræver løbende tilretninger i forhold til de forskellige vejr-situationer.

Varmeåret var 18,1 % mildere end for et tilsvarende normal år, og 9,8 % mildere sammenlignet med 2021.

Det faktiske varmesalg blev 76.010 MWh, hvilket er 13,18 % lavere end det budgetterede salg på 87.548 MWh.

I forbindelse med årsafregningen vil der i år blive udbetalt ca. 20 mio. kr. tilbage til forbrugerne, mens der opkræves ca. 3 mio. kr. hos de forbrugere, der har haft et merforbrug. Den store tilbagebetaling afspejler et meget lavere forbrug af varme.

Varmeåret 2023

Farum Fjernvarme har i løbet af januar 2023, indgået varmeleveringsaftale med både Hillerød Forsyning og Vestforbrænding I/S. Varmeaftaler som kan medvirke til, at vi får mindre sårbarhed overfor de svingende gas- og oliepriser, og som tillige kan stabilisere priserne samt sikre en øget forsyningssikkerhed.

Der er varslet prisstigninger i 2023 pr. 1 februar 2023. Med baggrund i de to aftaler og den positive prisudvikling på især gas og el åbner det mulighed for, at vi snart kan sænke vores varmepriser.

Vi er i gang med at beregne vores forventede udgifter med udgangspunkt i aftalerne og den positive markedsprognose og dette for at vurdere, hvor meget prisen kan sættes ned for vores kunder.

De nye aftaler indebærer, at alle parter opnår stordriftsfordele som kan være med til at sikre de lavest mulige priser for kunderne.

Dette sikres blandt andet ved, at Farum Fjernvarmes transmissionsledning igen bliver udnyttet optimalt, så varmen allerede til sommer kan fordeles og transporteres lettere mellem de tre forsyningsselskaber og på tværs af kommunerne.

Affaldsvarmen fra Vestforbrænding kan om sommeren fint erstatte produktionen fra Farum Fjernvarmes varmepumpe i de sommermåneder, hvor der ikke er så stort et varmeforbrug.

Når systemerne senere bindes sammen, skal Farum Fjernvarmes varmepumpe levere varme til det samlede varmesystem på de tidspunkter hvor det er mest rentabelt. I det hele taget skal de nye aftaler sikre, at varmen fra de forskellige anlæg bliver udnyttet bedst muligt.

Årsopgørelse og aconto rater

Tilbagebetaling for varmeåret modregnes i rate 1 for varmeåret pr. 1. januar – 31. december 2022, evt. restudbetaling vil for PBS-kunder blive afregnet via PBS. Beløbet vil blive overført direkte til forbrugerens tilknyttede bankkonto den 1. februar 2023.

Øvrige forbrugere anmodes om at sende deres kontonummer til Farum Fjernvarme. Benyt mailen: >>bogholderi@farum-fjernvarme.dk<<

Husk i denne forbindelse at oplyse dit forbrugernummer. Pengene vil herefter blive overført til din konto.

Opkrævninger for 2023 vil, som tidligere varslet, ske via flg. fire aconto rater:

  • Rate 1: 1. februar (inkl. årsopgørelse)
  • Rate 2: 1. maj
  • Rate 3: 1. juli
  • Rate 4: 1. oktober

Indefrysningsordning

Folketinget vedtog sidst i september 2022 en ny lov om, at fjernvarmeforbrugere midlertidigt kan få indefrosset en del af deres regning for fjernvarme. Indefrysningsperioden er fra den 1. januar 2023 til den 31. december 2023. Afviklingen af indefrysningen skal senest påbegyndes 12 måneder efter udløbet af indefrysningsperioden.

Indefrysningsordningen omfatter de fjernvarmeselskaber, der tilbyder en varmepris, der overstiger 1,44 kr. pr. kWh, når fjernvarmeselskabets samlede varmepris for et standardhus (130m2) overstiger 26.000 kr.

Ordningen er målrettet de forbrugere og virksomheder, der afregner direkte med fjernvarmeselskabet. Både private husstande og virksomheder kan få indefrosset den del af fjernvarmeregningen, der overstiger 1,44 kroner per kWh (inklusive afgifter, tariffer og moms), når fjernvarmeselskabets samlede pris for et standardhus (130m2) overstiger 26.000 kr. i henhold til fjernvarmeselskabets seneste prisanmeldelse.

Virksomheder kan dog maksimalt indefryse et beløb svarende til 3,75 mio. kr. Der gælder ligeledes en særlig ordning for energiintensive virksomheder.

Læs mere på >>Virksomhedsguiden.dk<<  under mulighed for indefrysning af virksomheders energiudgifter

Farum Fjernvarme er med de nuværende priser omfattet af ordningen. Tilmelding er mulig primo februar. Vigtigt: Husk at afvise din betaling for rate 1, hvis du benytter Betalingsservice. Bemærk også at du skal betale gebyr, da omkostningerne i forbindelse med ordningen skal bæres af de kunder, der ønsker at benytte den. Husk også at henstanden er et lån, der skal betales tilbage og at der påløber renter fra tidspunktet for første indefrysning. Rentesatsen er 2 % for private og 4.4 % for virksomheder. Vi anbefaler at du sætter dig godt ind i ordningen, gebyrer, perioder og betingelser, inden eventuel tilmelding.

Læs mere om indefrysningsordningen på vores hjemmeside under >>Nyheder<<’ samt under fanen ’Økonomi/priser/indefrysningsordning’ - her kan du ligeledes tilmelde dig ordningen.

Repræsentantskabsvalg 2023

Hvert andet år, i ulige år, gennemfører vi repræsentantskabsvalg for repræsentantskabsgruppe 1, 2, 3 og 4.

Som medlem af repræsentantskabet er du med til at forme og udvikle Farum Fjernvarme og herunder hjælpe til med, at vi indfrier vores vision, Furesø Kommunes ’Varmeplan 2022’ og understøtter regeringens klimaaftale.

Sidste frist for opstilling til repræsentantskabsvalget i 2023 var den 2. februar 2023.

Valget gennemføres i perioden fra den 6. – 13. marts 2023.

Læs mere om repræsentantskabsvalget på vores hjemmeside under >>Om os/repræsentantskabsvalg 2023<<

Årsmøde 2023

I 2023 afholder vi årsmøde torsdag den 27. april på Kollekolle Kursuscenter. Indkaldelse til årsmøde bliver varslet i Furesø Nyt, via sms samt på vores >>hjemmeside<<. Tilmelding foregår ligeledes via hjemmesiden.

’Årsrapport 2022’ vil, når den er færdig, være at finde på vores hjemmeside under fanen >>økonomi<< og kan yderligere hentes i printet form på værket.

Fjernvarme på vej

Der er fortsat stor interesse for at få fjernvarme i naturgasområder og et stort myndighedsfokus på omstilling til fjernvarme. Farum Fjernvarme arbejder derfor fortsat med planerne for at tilbyde fjernvarme til de nye områder.

Energikrisen og samtidig et massivt fokus på fjernvarmekonverteringerne i hele landet, har skabt prisstigninger og mangel på arbejdskraft og materialer.

Priserne er steget voldsomt, hvorfor vi ikke kan tilbyde rabatter som planlagt. Der arbejdes nu på at justere beregningerne med de nye markedspriser.

Nye områder med fjernvarme
Vi arbejder pt. på at tilbyde fjernvarme i flere forskellige områder i Farum – Følg med i udvidelserne på vores hjemmeside under fanen >>Tilslutning til fjernvarme<<.

Vi har brug for din mail og dit mobilnummer

For, i videst muligt omfang, at kunne benytte mail og sms, bedes du som forbruger om at opdatere dine oplysninger via ’Min side' som du finder på vores hjemmeside under >>E-Forsyning<<.

E-Forsyning – sådan logger du ind

For at logge ind på E-Forsyning, skal du bruge dit forbrugernummer samt en 4-cifret pinkode.

Begge dele finder du på din oversigt fra ’Betalingsservice’ samt på ’Velkomstbrevet’ fra Farum Fjernvarme.

Brug for hjælp til login 
Kan du ikke finde dit login eller er du undtaget digital post, er du velkommen til at kontakte vores bogholderi på 4495 0888 – tast 2.

Åbningstid:

    • Mandag – torsdag
      fra kl. 9 - 13

    • Fredag fra
      kl. 9 – 12.

Beregn dit varmeregnskab via E|Forsyning

På E|Forsyning kan du blandt andet se dine opgørelser, budgetter og styringstabeller. Du kan tillige danne et ’beregnet varmeregnskab’. Dermed kan du få et bud på, hvad slutresultatet på årets opgørelse vil blive.

Læs mere om ’E|Forsyning’ på vores hjemmeside under >>Selvbetjening/Hvad er E|Forsyning<<

Ny forbruger - selvbetjeningsløsning

Som ny forbruger vil vi anbefale, at du benytter vores mange selvbetjeningsmuligheder. Du kan læse om disse på vores hjemmeside under fanen >>Selvbetjening<<.

Download ’E|Forsyning’ til din telefon

Du kan downloade appen til E|Forsyning i App Store eller Androids Google Play. Via appen kan du følge dit forbrug og se de seneste årsopgørelser og budgetter.

Læs mere og find en guide for download på vores hjemmeside under fanen >>Selvbetjening / Download app<<

Nyttige informationer og god viden på vores hjemmeside

Vores hjemmeside bliver løbende opdateret med nyheder og nyttig viden. Det er også her du kan tilmelding dig betalingsservice, sms-service, melde flytning m.v. Du kan læse yderligere på vores hjemmeside under fanen >>Selvbetjening<<

FAQ – den hurtige vej til svar på mange spørgsmål

På vores hjemmeside, finder du det første punkt i menulinjen vores >>FAQ<<. Denne bliver løbende opdateret og her kan du let, hurtigt og enkelt finde svar på de fleste spørgsmål.

Skulle det ske, at du ikke finder svaret på det du søger, så er du meget velkommen til at sende en mail til FFV@Farum-Fjernvarme.dk. Vi vender herefter retur med svar.

Du er også velkommen til at kontakte administrationen på 4495 0888.

Åbningstid: 
Mandag - torsdag
kl. 9:00 – 10:00