Årsopgørelse

20. marts 2023

Årsopgørelsen 2022

Farum Fjernvarme har opgjort årsafregningen for 2022 efter gennemsnitsprisen. Dette er nærmere forklaret i >>Forbrugerinformationen<< til vores forbrugere.

Beregning med henblik på balance
Beregningen er foretaget med henblik på at søge balance i regnskabet og i videst muligt omfang, at indtægterne, i form af forbrugsbetaling for varmen, indkommer i samme år som udgifterne til produktion og levering af varmen afholdes. Farum Fjernvarme har således i overensstemmelse med varmeforsyningsloven og i forbrugernes interesse søgt at få selskabets økonomi til at hvile i sig selv (og minimere underskuddet).

Hvile i sig selv-princippet
Farum Fjernvarme drives som et forbrugerejet andelsselskab, dvs. at selskabet ejes af forbrugerne selv. I andelsselskabet er der generelt tale om længerevarende kundeforhold, hvor eventuelle akkumulerede underskud/overskud i virksomheden tilbageføres til de selvsamme forbrugere.
Farum Fjernvarme drives efter hvile i sig selv-princippet, dvs. at virksomheden skal drives med henblik på at opnå et nul-resultat, hvor indtægterne modsvarer udgifterne, og al overskud eller underskud skal oppebæres af andelshaverne. Farum Fjernvarme har således, i overensstemmelse med varmeforsyningsloven og i forbrugernes interesse, søgt at få selskabets økonomi til at hvile i sig selv (og minimere underskuddet).

Beregningsmetode – udjævning af prisen
Derudover sikrer beregningsmetoden, at de forbrugere, der har forbrugt varmen i 2022, også kommer til at betale den største del af den varmeregning, der vedrører 2022. Ved at bruge en gennemsnitspris bliver underskuddet minimeret for 2022, og der vil som følge deraf være mindre, der skal opkræves hos forbrugerne i 2023 gennem prisforhøjelser. Der sker dermed en udjævning af prisen.

Hensigten har dermed været, at de forbrugere, der har forbrugt varmen i 2022, også er de forbrugere, der har betalt for varmen i 2022. En anden beregningsmodel kunne have medført, at Farum Fjernvarme havde haft et større underskud i 2022, som skulle betales af forbrugerne i 2023 efter varmeforbruget i 2023. Det betyder, at forbrugere, der er fraflyttet forsyningsområdet ikke ville komme til at tage del i afviklingen af underskuddet, mens forbrugere, der er tilflyttet, ville komme til at medvirke ved afviklingen af et underskud, som de ikke har været med til at opbygge. Det har Farum Fjernvarme i videst muligt omfang ønsket at undgå.  

Bestyrelsen og Forsyningstilsynet
Ovenstående har været drøftet og behandlet af den forbrugervalgte bestyrelse på flere bestyrelsesmøder i løbet af 2022 og 2023, hvor bestyrelsen har vurderet, at den bedste løsning var at anvende gennemsnitsprisen.

Farum Fjernvarme har i forbindelse med årsopgørelsen orienteret Forsyningstilsynet om denne opgørelsesmetode og argumentationen herfor. Vi afventer fortsat deres tilbagemelding

FFV / Publiceret den 20. marts og revideret den 24. marts 2023 - med uddybning af beregningsmetode og grundlaget herfor.